Czy można pić wodę po odwróconej osmozie?

Filtr do wody - urządzenie przydatne w kuchni
Filtr do wody – urządzenie przydatne w kuchni
23 lipca 2018
Pokaż wszystkie

Czy można pić wodę po odwróconej osmozie?

Czy można pić wodę po odwróconej osmozie

Należy zauważyć, że proces osmozy jest związany z przechodzeniem rozpuszczalnika przez specjalną błonę półprzepuszczalną. Całą siłą napędową jest w przypadku tego procesu spora różnica stężeń. Warto dodać, iż rozpuszczalnik przechodzi z ośrodka posiadającego mniejsze stężenie związków rozpuszczonych aż do ośrodka które posiada ich większe stężenie. Co ważne, dąży się do zrównania tychże stężeń po obu stronach wspomnianej błony półprzepuszczalnej. Jak już sama nazwa tego procesu wskazuje, odwrócona osmoza działa odwrotnie, a więc na skutek przyłożonej siły (zwykle ciśnienia) przeciska się rozpuszczalnik z roztworu, który jest bardziej stężony do roztworu mniej stężonego.

Odwrócona osmoza odnośnie uzdatniania wody

Trzeba podkreślić, iż stosunkowo szybko zauważono potencjał wspomnianej metody odnośnie uzdatniania wody. Jest to dość prosty sposób, gdzie bez żadnej konieczności użycia dodatkowych chemikaliów, można otrzymać bardzo czystą wodę. Nadmieńmy, iż opisywany proces odwróconej osmozy zależnie od użytych membran, jak również jakości wody, może usunąć nawet około 99% rozpuszczonych substancji, które znajdują się w wodzie. Otrzymamy więc wodę, która jest pozbawioną praktycznie rzecz biorąc jakichkolwiek składników. Co więcej, zastosowanie tego właśnie procesu da nam możliwość otrzymania czystej wody pitnej nawet w przypadku ekstremalnych warunków. Wiele jednak osób zastanawia się czy na pewno taka woda po procesie odwróconej osmozy będzie nadawała się do picia na co dzień.

Czy można pić wodę po procesie odwróconej osmozy?

Woda, która została przefiltrowana przez opisany system odwróconej osmozy wcale nie jest niebezpieczna dla naszego zdrowia, jednakże nie wspomaga procesu odpowiedniego bilansowania diety. Jednak nie trzeba obawiać się szkodliwości działania takiej wody, należy jednak rozważyć uzupełnienie kuchennego filtra o tak zwany mineralizator bądź też specjalny wkład rewitalizujący. Jeśli dopiero rozważamy zakup filtra RO warto zastanowić się nad zakupem urządzenia z tak zwanym mieszaczem – wtedy możemy zapomnieć o problemie związanym z niedoborem minerałów w wodzie pitnej.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. Ok